Ontdek de inspirerende nieuwsbrief serie:

Positive Impact

Op zoek naar inspiratie voor een positieve maatschappelijke impact? Zoek niet verder! Onze nieuwsbriefserie, "Positive Impact," staat bol van inzichten, verhalen en tips om een verschil te maken in de wereld om je heen. Of het nu gaat om het omarmen van nieuwe technologieën, het vinden van betekenis in vrijwilligerswerk, of het ontdekken van nieuwe manieren om bij te dragen aan de samenleving - we hebben het allemaal. Duik in onze nieuwsbrieven en laat je inspireren om een positieve impact te creëren.

Samen maken we de wereld een beetje mooier.

Hoe de movement begon

 

Het was 2005, ik was 22, en schreef mij in bij de KvK als freelance P.A. met de flitsende bedrijfsnaam: L'Ortye Business Assistance ;-). Tegelijkertijd ging ik bij JCI Noord-West Veluwe; een wereldwijde 'learning-by-doing-serviceclub' met lokale afdelingen. Mijn eerste commissie was de Bedrijven Zeilregatta. Een enorm event! Het gaf mij energie om mij als vrijwilliger in te zetten om bedrijfsleven te activeren en ook nog iets goeds terug te kunnen doen in de vorm van fundraising. In de jaren die volgden bleef ik vrijwilliger op steeds meer plekken. Ze wisten ze mij te vinden en als je goed kan organiseren en plannen dan is er altijd wel een gaatje te vinden in de agenda.

 

Twee werelden

Tot de zomer van 2022. Mijn 'pro-bono-carriere' nam andere vormen aan; meer bestuurswerk, raden van advies etc. Al vond ik een bardienst draaien en handen uit de mouwen steken nog steeds erg fijn om te doen. Het bijzondere was dat de ondernemingen die ik opgezet heb (eerst het P.A. bureau en later Organizing Works en daarna Talengy) wel aparte werelden waren ten opzicht van het vrijwilligerswerk; De wereld van het ondernemerschap en de wereld van de maatschappelijke en sociale inzet. En beiden kregen ze 100% Karlijn.

 

Vanaf 2017 was ik betrokken bij NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) en ik was van 2020 tot eind 2022 directeur van deze mooie club. Daar heb ik natuurlijk veel gesprekken mogen voeren met bestuurders en toezichthouders. Allen zeiden ze; 'We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. We willen meer doen voor elkaar en voor de wereld.' Bij NCD hebben deze gesprekken geleid tot een herpositionering naar: 'Een betere wereld begint bij goed leiderschap'. In plaats van het voorop stellen van het leiderschap staat 'de betere wereld' vooraan. Maar de woorden bleven in mijn hoofd en ik wilde er iets meer mee doen.

 

Epiphany moment

De echte openbaring kwam toen ik de twee werelden naast elkaar zag functioneren. Al het talent in het bedrijfsleven dat een bijdrage zou kunnen doen aan verenigingen, stichtingen en goede doelen; oftewel de non-profits (NGO's). Waarom geven werkgevers daar niet tijd en ruimte voor? Wat bleek, dat deden sommige werkgevers en ik dook in de wereld van Corporate Volunteering zoals dit heette. Gelijk zag ik de behoefte om dit 'makkelijker' en vooral persoonlijker te maken. Tegelijkertijd besteedde we bij de NCD veel tijd aan CSRD voorbereiding en daar ontdekte ik ook het stuk Social Impact in. Om aan de KPI's van de rapportages te voldoen moet je inzicht en overzicht hebben.

Ik bedacht een platform, een app die medewerkers zou matchen op basis van hun 'ikigai' (kort gezegd; Talenten, vaardigheden, interesses en waarden) aan vrijwilligersvraagstukken. De eerste vraag die ik had al in 2022 was: Is dit er niet al? Nee, niet zoals ik het voor ogen had. Ik kondigde mijn vertrek aan bij NCD en ben vanaf 1 jan. 2023 fulltime met dit idee aan de slag gegaan.

 

MO the movement

Tijdens een intensieve onderzoeksfase tekende het idee zich steeds scherper af. Met als stip aan de horizon dat iedereen in staat zou moeten worden gesteld om een positieve bijdrage te leveren. Vrijwilligerswerk toegankelijk, leuk en persoonlijk maken. Mensen gaan immers wat doen wanneer ze intrinsiek gemotiveerd en aangesproken worden. Ik stelde mij vaak de vraag; waarom doe ik dit?

Het antwoord was keer op keer; omdat ik iets af weet van gedrag, motivatie en inspiratie en ik persoonlijk weet hoeveel vrijwilligerswerk je op kan leveren. Doordat ik meer dan 15 jaar trainingen geef; van efficiënt werken (Getting Things Done) tot intensieve management development trajecten tot RvT/RvC zelfevaluaties. Ik mag wel zeggen dat ik een inschatting kan maken wat mensen drijft en hoe ze in beweging komen.

 

De naam MO werd mij ingegeven doordat ik een korte naam zocht, een werkwoord, een woord dat verschillende associaties heeft, een woord dat lekker bekt. Ik zei een keer tegen iemand toen we het over ME-time hadden; 'me-time is overrated, ik heb MO-time; tijd voor een ander'. En zo is de naam geboren. Voor de één is MO een afkorting voor Mohammed en voor de ander is het Monique. En beide is goed. MO is van en voor iedereen.

 

The Movement verwijst naar wat een bedrijf (de klant) voor elkaar kan krijgen; een beweging om meer impact te maken of gewoonweg je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Ik zou het fantastisch vinden als iedereen MO-tijd zou gebruiken als frisse naam voor het inzetten voor een ander. Dat draagt bij aan de missie; iedereen een positieve impact.

 

Klaar voor de pilotfase

Afgelopen jaar stond in het teken van bouwen; een positie in de markt, een plan, een 'aannemer' om vervolgens de fundering te leggen en nu zijn we met het huis bezig. De aannemer is wel een hele bijzondere; Quatronic . Zij hebben mee geïnvesteerd in het platform en dat doen ze nog steeds. Met de developers Fieke & Elianne zijn we sinds oktober fulltime bezig met de bouw. En nu is de MVP bijna af! MVP staat voor Minimum Viable Product, en hiermee gaan we testfase in. Vanaf 1 februari zijn we live. Voor deze fase hebben we nog ruimte voor enkele organisaties. Heb je interesse; mail mij gerust op karlijn@mothemovement.nl

In de pilotfase gaan we echt aan de slag met matching en mo-tijd en tegelijkertijd halen we feedback op. Als werkgever kan je dus direct inzicht en overzicht krijgen in het Social impact gedeelte van je CSR beleid. Ook hebben we een CSRD ready reporting mogelijkheid. 'Scheelt je duizenden euro's aan dure consultants' aldus één van de klanten die een movement start.

 

Let's make a MOve

Deze Positive Impact nieuwsbrief heeft vandaag een iets andere invulling gekregen dan de vorige edities en ik hoop dat dit verhaal je heeft geïnspireerd. Deel je gedachten hieronder en mocht je bij het lezen van dit verhaal denken; dit is echt iets voor ... tag hem of haar dan gerust!

Wij zijn klaar voor de volgende MOve. We houden je op de hoogte en via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de positieve impact die we (samen) maken!

 

Met positieve groet,

Karlijn L'Ortye

Wil jij naast me-time ook mo-time?

E-mail *