Ontdek de inspirerende nieuwsbrief serie:

Positive Impact

Op zoek naar inspiratie voor een positieve maatschappelijke impact? Zoek niet verder! Onze nieuwsbriefserie, "Positive Impact," staat bol van inzichten, verhalen en tips om een verschil te maken in de wereld om je heen. Of het nu gaat om het omarmen van nieuwe technologieën, het vinden van betekenis in vrijwilligerswerk, of het ontdekken van nieuwe manieren om bij te dragen aan de samenleving - we hebben het allemaal. Duik in onze nieuwsbrieven en laat je inspireren om een positieve impact te creëren.

Samen maken we de wereld een beetje mooier.

Het is meivakantie, alle schoolgaande kinderen hebben vrij en veel Nederlanders hebben de koffers gepakt en zijn er even tussenuit. Mooi moment om even naar de balans tussen Me-time -tijd voor jezelf- en Mo-time -tijd voor een ander- te kijken. Vandaag doen we dat aan de hand van de DISC-theorie; de vier verschillende persoonlijkheidstypes.

 

Dikke disclaimer; voordat we verder gaan, wil ik graag een disclaimer toevoegen met betrekking tot de DISC-methode die we hebben gebruikt om verschillende persoonlijkheden te beschrijven. Hoewel de DISC-methode nuttig kan zijn als een instrument voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling, is het belangrijk om te erkennen dat het gebruik ervan soms kan leiden tot stigmatisering of het plaatsen van mensen in hokjes op basis van hun persoonlijkheidstype.

 

Het is van belang om te begrijpen dat persoonlijkheden complex en dynamisch zijn, en dat iedereen uniek is. Hoewel de beschrijvingen van persoonlijkheden op basis van de DISC-methode in deze nieuwsbrief een nuttig referentiekader kunnen bieden, is het belangrijk om te onthouden dat ze slechts een benadering zijn en niet de volledige complexiteit van een individu weerspiegelen.

Iedereen heeft unieke eigenschappen en kenmerken, en het is niet onze bedoeling om mensen te labelen of in hokjes te plaatsen op basis van een eenvoudige classificatie. Laten we in plaats daarvan erkennen dat we allemaal verschillende aspecten van verschillende persoonlijkheden in onszelf hebben en dat we elkaar moeten respecteren en waarderen voor wie we zijn, los van onze persoonlijkheidstypes.

 

Vakantie tijd

Tijd is een kostbaar goed dat we maar één keer kunnen besteden. Het effectief beheren van onze me-time en mo-time is essentieel voor een gebalanceerd en vervuld leven. Door bewuste keuzes te maken over hoe we onze tijd doorbrengen, kunnen we onze energie optimaliseren en meer voldoening halen uit onze dagelijkse activiteiten. Hoe doen de verschillende types dit met betrekking tot vakantie?

Laten we eens kijken naar hoe verschillende persoonlijkheidstypes volgens de DISC-theorie omgaan met vakantie en me-time:

 • Daadkrachtig (D): Voor deze mensen draait vakantie vaak om avontuur en actie. Ze willen nieuwe ervaringen opdoen en uitdagingen aangaan, zoals bergbeklimmen, diepzeeduiken of andere adrenalineverhogende activiteiten. Me-time voor Daadkrachtigen kan betekenen dat ze tijd besteden aan activiteiten die hen helpen om hun vaardigheden te verbeteren of doelen te bereiken, zoals het volgen van een cursus of het lezen van zelfhulpboeken.
 • Invloedrijk (I): Voor invloedrijke persoonlijkheden draait vakantie vaak om sociale interactie en plezier maken. Ze genieten van het ontmoeten van nieuwe mensen, het verkennen van bruisende steden en het deelnemen aan levendige evenementen en feesten. Me-time voor invloedrijke types kan betekenen dat ze tijd doorbrengen met vrienden of familie, het bijwonen van sociale evenementen zoals feestjes of diners, of het deelnemen aan hobby's waarbij ze anderen kunnen inspireren, zoals acteren of zingen.
 • Stabiel (S): Voor Stabiele persoonlijkheden draait vakantie vaak om ontspanning en rust. Ze verlangen naar een vredige omgeving waarin ze kunnen genieten van de natuur, rustige activiteiten zoals wandelen, tuinieren of schilderen. Me-time voor Stabiele types kan betekenen dat ze tijd alleen doorbrengen in een rustige omgeving, zoals thuis of in de natuur, waar ze kunnen reflecteren, mediteren of gewoon genieten van stilte en sereniteit.
 • Consciëntieus (C): Voor Consciëntieuze persoonlijkheden draait vakantie vaak om planning en organisatie. Ze willen graag hun tijd efficiënt gebruiken en streven naar een vakantie die zowel plezierig als productief is, zoals het plannen van culturele uitstapjes, museumbezoeken of educatieve reizen. Me-time voor Consciëntieuzen kan betekenen dat ze tijd besteden aan zelfreflectie, het opstellen van doelen voor de toekomst, of het zich verdiepen in intellectueel stimulerende activiteiten zoals lezen, studeren of het bijwonen van seminars.

Herkenbaar? vast wel, wellicht herken je je in meerdere omschrijvingen.

 

 

En MO-time?

Nu denk je misschien, en die tijd voor een ander? Hoe doen ze dat? Laten we de verschillende persoonlijkheidstypes volgens de DISC-theorie aanvullen met hoe ze aankijken tegen vrijwilligerswerk, wat wij MO-time noemen:

 • Daadkrachtig (D): Daadkrachtige persoonlijkheden zien vrijwilligerswerk vaak als een kans om leiderschap te tonen en impact te maken. Ze zijn wellicht geneigd om zich aan te melden voor vrijwilligersprojecten waar ze een leidende rol kunnen spelen of waar ze hun vaardigheden en expertise kunnen inzetten om concrete resultaten te behalen.
 • Invloedrijk (I): Invloedrijke persoonlijkheden zien vrijwilligerswerk als een gelegenheid om anderen te inspireren en te motiveren. Ze genieten van sociale aspecten van vrijwilligerswerk, zoals het werken in teams en het delen van positieve energie en enthousiasme met anderen. Ze zijn vaak betrokken bij vrijwilligersprojecten die gericht zijn op het ondersteunen van gemeenschappen en het creëren van sociale verandering.
 • Stabiel (S): Stabiele persoonlijkheden zien vrijwilligerswerk als een manier om anderen te helpen en bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. Ze voelen zich vaak aangetrokken tot vrijwilligersprojecten waar ze een directe impact kunnen hebben op het leven van mensen, zoals het helpen bij lokale liefdadigheidsinstellingen, voedselbanken of dierenasielen. Voor hen is MO-time wellicht het meest vanzelfsprekend.
 • Consciëntieus (C): Consciëntieuze persoonlijkheden zien vrijwilligerswerk als een gelegenheid om hun expertise en analytische vaardigheden te gebruiken om complexe problemen aan te pakken. Ze zijn vaak betrokken bij vrijwilligersprojecten die gericht zijn op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals milieuactivisme, educatie of gezondheidszorg. Ze willen graag bijdragen aan langdurige en duurzame oplossingen.

 

Rollenspellen

Afgelopen week mocht ik een beleidsdag begeleiden, in een ziekenhuis voor 50 deelnemers. Ik had de matten van 'De Wereld van Verschil' van MapsTell meegenomen en hieronder zit de theorie van DISC. De uitleg sloeg zo aan en was zo herkenbaar dat ik iedereen in groepjes aan het werk heb gezet om in rollenspellen uit te beelden hoe bepaalde types hun werk op een goede dag en op een slechte dag deden. Wat er toen gebeurde heb ik in 15 jaar training geven nog niet eerder meegemaakt. Allereerst was er chaos en overleg, er werd veel gelachen en iedereen stond te trappelen hun act te laten zien. Deze waren hilarisch en hysterisch aan de 'extraverte' kant en gedegen, rustig en correct aan de introverte kant' maar wat er ook gedaan werd; voor velen viel alles op zijn plaats.

Als je de ruimte kon lezen zag je overal begrip ontstaan, echt fantastisch om te zien. Mensen konden zich inleven in elkaar en de communicatie werd een stuk opener. Dat deed mij beseffen dat er altijd iets te leren is, iets nieuws te ontdekken van en met elkaar.

Zelf een test doen?

 

Wil jij weten welk persoonlijkheidstype jij hebt in de Wereld van Verschil? Dan kan je kosteloos deze test doen om te ontdekken waar jij staat! https://myjourney.mapstell.com/link/fde3c83cd6d4b819777ea3179ab7892363cc4d5c

 

Reflectie

 1. Hoe besteed jij momenteel jouw me-time en mo-time? Zou je hier veranderingen in willen aanbrengen?
 2. Herken je jouw persoonlijkheidstype in de beschrijvingen? Op welke manier beïnvloedt dit jouw perceptie van het besteden van tijd?
 3. Welke concrete stappen kun je nemen om jouw me-time en mo-time effectiever te benutten op basis van wat je hebt gelezen?

 

Aanmelden voor MO the movement:

Wil je jouw reis naar zelfontwikkeling en positieve verandering voortzetten? Meld je dan aan voor MO the movement en sluit je aan bij onze beweging van gelijkgestemdes die streven naar positieve impact!

Ik kijk ernaar uit om jouw gedachten te horen en te zien welke stappen je neemt om me-time en mo-time op een zinvolle manier te benutten. Laten we samen een positieve impact creëren!

Met positieve groet,

 

Karlijn L'Ortye

Wil jij naast me-time ook mo-time?

E-mail *