Nu de zomer op zijn einde loopt komen er vele mensen terug van vakantie met nieuwe voornemens, wensen en ideeën. 'Ik gooi het over een andere boeg, ik ga op zoek naar een andere baan met .... [vul maar in].' Steeds vaker staat op deze stippellijn 'meer betekenis', 'impact maken', 'iets terug doen voor de wereld'. Niet voor niets is het aantal baan- en carriereswitches in september en oktober het hoogst. Maar voordat je je baan op zegt; lees verder, want het kan anders!
Deze nieuwsbrief heet 'Positive Impact' en als je deze al een tijdje volgt weet je waar ik naartoe wil; een goede balans tussen ME-time en MO-time (tijd voor een ander). Maar vandaag gaan we eerst dieper in op jouw Ikigai;
Ikigai (letterlijk: een reden van bestaan) is een Japans concept waarmee iemand een doel in het leven, of meer concreet een passende baan met de juiste motivatie kan vinden. Het helpt om een functie te vinden waarbij iemand het beste tot zijn of haar recht komt.
Ikigai wordt gevisualiseerd in een venndiagram in de vorm van een bloem met vier bladeren waarbij elk blad een eigenschap vertegenwoordigt. Het ideaal is om een baan te vinden die aan alle vier de eigenschappen voldoet. Dat betekent een baan:
De eerste drie bladeren hebben betrekking op iemand zelf, het vierde op de maatschappij. Voldoet de functie slechts aan een deel van bovenstaande criteria dan is de baan slechts te definiëren als gewoon een beroep of passie of missie. Voldoet de baan aan alle vier dan heeft de persoon zijn/haar ikigai gevonden. (bron: wikipedia)
Hoe groot is de kans dat je alle vier de 'boxen tikt'? Waarom zou je dit niet verdelen over twee banen. Waarbij ik niet zeg dat je bij twee werkgevers moet gaan werken maar je tweede baan is vrijwilligerswerk. Je kan hier laagdrempelig mee beginnen, maar als het als het een plek is waar je talenten en vaardigheden bijdragen aan een doel wat jouw aan het hart ligt; dan weet ik zeker dat het je zoveel meer oplevert dan één baan ooit zou kunnen opleveren.
Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de ander, maar kan ook jouw professionele groei versnellen. Ontdek hoe je vrijwilligerswerk kunt inzetten voor persoonlijke en professionele ontwikkeling via MO the movement. Vrijwilligerswerk vinden dat bij jou past kan een uitdaging zijn. Daarom hebben we een matchingsmethode ontwikkeld die je in één oogopslag een matchingspercentage geeft met het doel en 'de move' (de klus). Je hoeft daardoor niet te zoeken maar het werk vindt jou. Daarnaast kan je de gevraagde vaardigheden, die je mogelijk nog niet of in mindere mate bezit ontwikkelen door het doen van deze move.
Stel dat je van je werkgever tijd krijgt voor vrijwilligerswerk en dat je werkgever je ook nog faciliteert met het matchingplatform van MO the movement dan wordt je toch helemaal gelukkig. En kan je meer betekenis vinden ín en met je huidige baan!
Vrijwilligerswerk biedt je de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die je in je reguliere werk misschien niet zou leren. Dit kan variëren van leiderschapsvaardigheden en projectmanagement tot communicatie en probleemoplossing. Door deel te nemen aan vrijwilligersprojecten, kun je:
Wil je nieuwe vaardigheden ontwikkelen? Verbind jouw talent aan betekenisvolle doelen met MO the movement.
Naast het opdoen van vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk, biedt vrijwilligerswerk ook een diepe persoonlijke voldoening. Het gevoel dat je echt een verschil maakt, kan leiden tot een verhoogd moreel en een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid in je werk.
Kortom wil je meer betekenis ervaren aan je werk? Voeg wat MO-tijd toe!
Wil je meer weten over MO the movement of hoe je als organisatie meer positieve impact kan maken? Bezoek mothemovement.nl of
boek direct een afspraak; Tijd reserveren met Karlijn L’Ortye | MO the movement
Met positieve groet,
Karlijn L'Ortye
Onze missie is; ‘Everybody can make a positive impact'. Wanneer je vrijwilligerwerk doet voel je je van betekenis en waardevol. Als het dan ook nog in 'de tijd van de baas mag' is het helemaal fantastisch. Zo brengen wij bedrijfsleven en sociale & maatschappelijke organisaties dichter bij elkaar.