Ontdek de inspirerende nieuwsbrief serie:

Positive Impact

Op zoek naar inspiratie voor een positieve maatschappelijke impact? Zoek niet verder! Onze nieuwsbriefserie, "Positive Impact," staat bol van inzichten, verhalen en tips om een verschil te maken in de wereld om je heen. Of het nu gaat om het omarmen van nieuwe technologieën, het vinden van betekenis in vrijwilligerswerk, of het ontdekken van nieuwe manieren om bij te dragen aan de samenleving - we hebben het allemaal. Duik in onze nieuwsbrieven en laat je inspireren om een positieve impact te creëren.

Samen maken we de wereld een beetje mooier.

Persoonlijke ontwikkeling is een reis die zo oud is als de mensheid zelf en met elke generatie neemt het weer nieuwe vormen aan, gericht op de behoeften en uitdagingen van de tijd. In deze editie van Positive Impact verkennen we de evolutie van persoonlijke ontwikkeling en blikken vooruit op hoe het zich kan ontvouwen in de toekomst, met een bijzondere nadruk op de integratie van maatschappelijke thema's en vrijwilligerswerk, uiteraard ;-)

 

Een korte geschiedenis

De geschiedenis van persoonlijke ontwikkeling is rijk en gevarieerd, geworteld in de filosofieën van de oude beschavingen van Griekenland, India en China. Het concept van zelfverbetering en het nastreven van een deugdzaam leven was een centraal thema in de leer van filosofen zoals Socrates, Confucius en de Boeddha. In de Renaissanceperiode kreeg het individu meer nadruk, wat leidde tot een verhoogde focus op zelfontdekking en -expressie. De industriële revolutie bracht vervolgens een verschuiving naar efficiëntie en zelfhulp, terwijl de 20e eeuw de opkomst zag van psychologie en de wetenschappelijke studie van het zelf.

Één van de theorieën die 'lekker logisch' klinkt maar nooit goed wetenschappelijk onderbouwd is is de leerpiramide van Bales -1969 / Sousa -2005:

 

De evolutie naar next level

 

Vandaag de dag is persoonlijke ontwikkeling getransformeerd door digitale technologieën, waardoor ongekende toegang tot kennis en gemeenschappen mogelijk is. Het concept van MOOC's (Massive Open Online Courses) is in 2008 ontstaan en door de ontwikkelingen met AI groeit de productie van online trainingen nog harder dan ooit te voren. 'Next level persoonlijke ontwikkeling' zien wij als een holistische benadering, waarbij mentale, fysieke, emotionele en spirituele groei worden geïntegreerd. Het erkent ook het diepe verband tussen persoonlijke groei en een maatschappelijke bijdrage. Zoals Simon Sinek al zei;

It feels good to help people, so get out there and feel good.

 

De toekomst: Integratie met maatschappelijke thema's

We staan aan de vooravond van een nieuwe fase in persoonlijke ontwikkeling, waarin het werken aan maatschappelijke thema's door het doen van vrijwilligerswerk een integraal onderdeel wordt. Deze benadering verrijkt het individu niet alleen intern, maar draagt ook extern bij aan het welzijn van de gemeenschap. Het biedt unieke kansen voor leren, zelfreflectie en het ontwikkelen van empathie en leiderschapsvaardigheden. 

 

Een persoonlijke ervaring van afgelopen week tijdens NLdoet was voor mij dat ik in een huis voor dementerende ouderen een aantal uur persoonlijke en liefdevolle aandacht mocht geven aan enkele bewoners. We hebben gewandeld en gepraat en ik heb de nagels mogen lakken van één van de dames. Met enorm respect heb ik gezien hoe zwaar een baan in de zorg met deze doelgroep kan zijn. Ik heb geleerd welke communicatie ze toepassen en in gesprekken met de medewerkers heb ik geleerd hoe ze de best mogelijke zorg leveren en hoe dankbaar ze zijn voor hun eigen gezonde leven. It feels good to help people.

 

What's next?

De toekomst van persoonlijke ontwikkeling ligt in het erkennen van onze onderlinge verbondenheid en de impact die we kunnen hebben op de wereld om ons heen. Vrijwilligerswerk omarmen als onderdeel van ons ontwikkelingsproces, zo kunnen we niet alleen onszelf verbeteren, maar ook bijdragen aan een meer inclusieve en duurzame wereld. De sleutel tot 'next level' persoonlijke ontwikkeling is het vinden van balans tussen zelfontplooiing en maatschappelijke betrokkenheid, waardoor een dieper, meer betekenisvol leven mogelijk wordt.

Concreet betekent dit dat vrijwilligerswerk een match zou moeten zijn met jouw Ikigai, dan is de winst voor alle partijen het grootst. MO the movement is het enige matchingsplatform dat jouw Ikigai als uitgangspunt neemt voor het vinden van passend vrijwilligerswerk.

 

 

Wil jij naast me-time ook mo-time?

E-mail *